woensdag 9 december 2015

Tour de Culture

Begin september 2013 werd bekend dat Leeuwarden - en niet Maastricht – Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zou worden. De woorden van toenmalig burgemeester Hoes klonken strijdbaar: ”Wij gaan door!” Nu – twee jaar later – merk ik niets meer van die politieke ambitie en strijdbaarheid. Na de verkiezingen in 2014 ging het zelfs juist totaal de andere kant op. De coalitie van SPM, SP, D66, GroenLinks en VVD koos ervoor om te bezuinigen op cultuur via de weg van de minste weerstand. Nu wil ik weten of ambitie en strijdbaarheid nog aanwezig zijn in het culturele veld. Welke kansen ziet men hier voor de toekomst? Welke verbindingen kunnen er gelegd worden met steden in de Euregio? Hoe kan Maastricht een voedingsbodem bieden voor dans/muzikaal/theater/artistiek talent? Om hierachter te komen ga ik op een 'Tour de Culture' langs het culturele veld in Maastricht en hopelijk ook in de Euregio.

In mijn 'Tour de Culture' wil ik het culturele veld in al zijn diversiteit ontdekken. Daarvoor zal ik zoveel mogelijk cultuurinstellingen, verenigingen en individuele cultuurmakers benaderen. Elk gesprek breng ik zelf in beeld met een foto en hun centrale boodschap aan Maastricht. Zo is mijn 'Tour de Culture' niet alleen mijn ontdekkingstocht, maar geeft het ook een inkijkje in het diverse culturele veld.

Er zijn vast mensen die ik over het hoofd zie. Als jij vindt dat ik met jou in gesprek moet gaan, neem dan met mij contact op per e-mail: a.vanlune@gmail.com.

In ieder geval kijk ik enorm uit naar de gesprekken waarvan ik hoop dat ze zullen enthousiasmeren, tot de verbeelding spreken en nieuwsgierig maken.

3 opmerkingen:

 1. Vergeet vooral niet om na te gaan wat de Maastrichtenaar aan cultuur wil. Cultuurinstellingen en verenigingen benaderen is wel erg 2.0. Zou goed zijn als je onderzoekt hoe je cultuur kunt inzetten om tot betere maatschappelijke samenhang te komen. Hoe zien zorgcentra de mogelijkheden van cultuur? Ga eens praten bij kArts (hogeschool Zuyd) of Het Brede Spoor (jonge kinderen. Welke ontwikkelingen en kansen zien zij? Veel succes en ik ben benieuwd naar je bevindingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, bedankt voor je reactie. Cultuurparticipatie en cultuur als cement van de samenleving zijn aspecten die ik zeker in mijn tour de culture aanbod wil laten komen. Zo heb ik al gesproken met Tout Maastricht die zich vooral inzet op het gebied van cultuurparticipatie. Ik heb ook al een afspraak met iArts van Zuyd. Mocht je meer suggesties hebben dan hoor ik het graag!

   Verwijderen
  2. Suggesties zat! Heb je bijvoorbeeld MUAS bezocht? Maastricht Unexpected Art Spaces. Wat bezielt deze ondernemers en hoe zien zij cultuur, wat willen en kunnen zij bijdragen? MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) is bij bedrijven inmiddels vanzelfsprekend. Tijd voor CVO (cultureel verantwoord ondernemen). Bedrijven als die bij Muas betrokken zijn kunnen dat principe mee vorm geven

   Verwijderen