woensdag 16 maart 2011

Anti-kraak wonen: huren zonder huurbescherming

Al sinds de jaren tachtig bestaan er anti-kraakbureaus en we zijn er maar al te blij mee, want zo hebben we geen last van krakers en is er (tijdelijk) goedkope woonruimte voor wie geen geschikte woning kan vinden. Het is echter geen rozegeur en maneschijn bij de anti-kraakbureaus, want bewoners van panden die in beheer zijn van deze bureaus blijken helemaal geen rechten te hebben. Zo ontstaat er onbedoeld een groep huurders die buitenspel staat op de woningmarkt.

Anti-kraakbureaus maken namelijk geen gebruik van normale huurcontracten maar van bruikleenovereenkomsten. Door deze constructie weten ze buiten de huurwet te blijven. Dit betekent dat de bewoners zich niet kunnen beroepen op de bescherming van de huurwet. De opzegtermijn is bijvoorbeeld maar 2 weken. Dat is niet alles: bewoners kunnen geen beroep doen op huurbescherming, hebben geen huisvrede waar inbreuk op kan worden gemaakt en hun persoonlijke levenssfeer kan worden aangetast. Zo bevat de bruikleenovereenkomst een bepaling dat het anti-kraakbureau zonder aankondiging het pand mag betreden. Daarnaast bevat de bruikleenovereenkomst verschillende bepalingen die leiden tot inmengen in de persoonlijke levenssfeer van de bewoner. Het is ongehoord dat een anti-kraakbureau gebruik kan maken van dergelijke bepalingen terwijl de bewoners niet worden beschermd.

Maar het kan gewoon anders. De wetgever heeft voorzien in de mogelijkheid van tijdelijke verhuur. Hierbij hebben bewoners wel huurbescherming, huisvrede en er is geen inmenging in de persoonlijke levenssfeer. De verhuurder behoudt flexibiliteit met een opzegtermijn van 3 maanden. Dit biedt genoeg mogelijkheden om het gebruik van bruikleenovereenkomsten door anti-kraakbureaus in de toekomst te verbieden. Zolang dat nog niet door de regering is doorgevoerd kan de gemeente ook ingrijpen. De gemeente moet door middel van een leegstandsverordening eisen stellen aan de anti-kraakbureaus die in de stad actief zijn. Een anti-kraakbureau dat inbreuk maakt op de huisvrede en de persoonlijke levenssfeer krijgt dan geen vergunning.

De gemeente maakt zelf ook gebruik van een anti-kraakbureau. Voor zover dat mogelijk is, moet de gemeente de samenwerking met anti-kraakbureaus stopzetten en voortaan gebruik maken van tijdelijke verhuur. De gemeente hoort hier namelijk het goede voorbeeld te geven. De overheid behoort niet geassocieerd te worden met praktijken waarbij allerlei wetten worden omzeild.

Voor mij is het duidelijk: de huidige praktijken van anti-kraakbureaus moeten stoppen. Geen omzeiling meer van de huurbescherming, geen inbreuk op de huisvrede en geen inmenging meer in de persoonlijke levenssfeer. De gemeente en het rijk hebben de middelen in handen om hier een einde aan te maken.

Namens de PvdA fractie heb ik hierover vragen gesteld aan het college van B en W. Klik hier om de vragen te bekijken.

6 opmerkingen:

 1. @De gemeente maakt zelf ook gebruik van een anti-kraakbureau.

  Volgens mij mag dat niet, dan kun je net zo goed een kunstenaar er inzetten...

  Groet Robert kruzdlo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel. Gelukkig heb ik zelf via vrienden ervaren dat zij wel meer verzekerd waren (2 maanden opzegtermijn bijvoorbeeld), maar het is inderdaad erg vreemd dat personen anders niet verzekerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat in dit artikel alles wel vooral negatief wordt beschouwd, terwijl er tegenover deze nadelen ook grote voordelen staan. Kijk maar eens naar de kosten van anti-kraak huren, die liggen een stuk lager dan normaal huren. Het is een kwestie van hoeveel geld iemand beschikbaar heeft, en wat hij/zij hiervoor over heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens Eva. Naar mijn mening als je kijkt wat je voor de prijs van anti-kraak huur woningen krijgt is het zeker niet slecht. Het enigste gevaar is dat je opzegtermijn heel kort is maar als deze bijv. 2 maanden is loop je weinig risico. Je moet niet vergeten dat deze woningen/ruimtes verhuurd worden zodat ze niet vervallen of in waarde verminderen dus heel slecht zullen ze nooit zijn.

  BeantwoordenVerwijderen